h

Meer zekerheid voor spoedeisende zorg in ziekenhuizen

27 oktober 2023

Meer zekerheid voor spoedeisende zorg in ziekenhuizen

Foto: SP

Een voorstel van de SP om meer zekerheid te bieden voor de spoedeisende hulp in ziekenhuiszorg werd door een meerderheid van de Tweede Kamer gesteund. De SP diende samen CDA, PvdA en PVV een voorstel hiervoor in. Vele acties van inwoners, zorgverleners en gemeenteraden voor het behoud van volwaardige ziekenhuizen heeft ertoe geleid dat meerdere politieke partijen de afbraak van ziekenhuiszorg nu willen stoppen. Volgens SP-kamerlid Jimmy Dijk heeft de inzet en het verzet van al deze mensen tot deze verandering en dit succes geleid.

SP-kamerlid Jimmy Dijk: 'De marktwerking werkt niet. Steeds meer afdelingen van ziekenhuizen werden gesloten omdat bestuurders, verzekeraars en kabinetten de ziekenhuiszorg wilden concentreren en centraliseren. Met ons voorstel wordt de spoedeisende hulp betaalt als een noodzakelijke voorzieningen en niet op basis van aantal behandelingen die er plaatsvinden.'

In Heerlen, Heerenveen, Sneek, Zutphen, Zoetermeer en op vele plekken voeren mensen, met steun van de SP, acties voor het ophouden van (streek)ziekenhuizen. Mensen geven aan dat ze een volwaardig ziekenhuis en zorg dicht in de buurt belangrijk vinden. 'Vandaag is een grote stap gezet in het tegengaan van de afbraak van ziekenhuiszorg in Nederland. Wat de afgelopen jaren afgebroken is, zullen we de komende jaren weer moeten opbouwen. De SP is ervan overtuigd dat dit met alle mensen die in actie zijn gekomen ook gaat lukken', aldus Dijk.

 

U bent hier